لیست اختراعات محسن موسوي نژاد
توسعه صنعت الكترونيك كيفيت زندگي را تا حد زيادي بهبود داده است اما به علت نرخ بالاي رشد روز افزون اين صنعت ئ از طرفي كاهش عمر مفيد قطعات الكترونيكي به دليل ظهور فناوري هاي نوين ضايعات ناشي از رده خارج شدن تجهيزات الكترونيكي روز بروز در حال افزايش است مخترعين اين خط براي اولين بار فناوري بازيافت بردهاي الكترونيكي به روش هيدرو متالوژي دست يابد و فلزاتي همچون مس ، قلع ، سرب طلا و نقره را از بردهاي رايانه اي و موبايل استخراج نمايد د رهمين راستا درصدد برامده ايم براي حل مشكلات محيط زيستي زباله هاي الكترونيكي طرح راه اندازه اي خط جامع بازيافت زباله هاي الكترونيكي را دستور كامل خود قرار دهيم به عنوان بهينه ترين روش بازيافت ( از نظر زيست محيطي و سرمايه گذاري ) پيش روي قرار مي دهد كه اميدواريم مورد توجه مسئولان محترم واقع گردد اين خط كه شامل 1- ميز جدا سازي دستي كه در اين بخش اجزاي تجهيزات الكترونيكي به صورت دستي از يكديگر جدا مي شود 2- دستگاه خرد كن بردهاي الكترونيكي 3- دستگاه برش ل ام تصوير به همراه سيستم مكنده فلور سنت داخل آن 4- مخازن پلاستيكي براي نگهداري محلول ها 5- وان هاي فايبر گلاس براي انحلال قلزات مختلف 6- دستگاه استوانه اي گردان ( بارل ) براي انتقال برد هاي خرد شده بين وانها براي انحلال فلزات آنها در اسيد 7- منبع تغذيه الكتروليز با ح داكثر ولتاژ 15 ولت جريان 110 آمپر 8- سلول الكتروليز با غشاذ تبادل يوني نافيون بوده و با داشتن 5 ايستگاه كاري بر اساس ضايعات الكترونيكي و طراحي بهينه پسابهاي مضر ظبيعت خود را محداا نگهداري و بازيابي مي نمايد بنابراين براي صنايغ بازيافت بسيار پركاربرد مي باشند
فرآیند بازیابی هم زمان روی و آهن از غبار كوره فولادسازی به كمك كربن و فروسیلیكون به روش پیرومتالورژی
سالانه بيش از 5 ميليون تن غبار كوره قوس الكتريكي فولاد سازي در دنيا توليد مي شود كه از لحاظ زيست محيطي خطرناك بوده و بايستي يا در شرايط كاملا كنترل شده دفن گردد و يا مورد بازيابي قرار گيرد. از طرفي اين غبار به دليل داشتن مقادير زيادي از روي و آهن قابليت استفاده به عنوان يك منبع ثانويه از اين دو فلز را دارد و به همين دليل در بسياري از كشورهاي پيشرفته از غبار كوره قوس الكتريكي براي به دست آوردن روي و يا اكسيد آن استفاده مي شود. رايج ترين روش بازيابي روي از غبار، احياي غبار به وسيله كربن (زغال، كك يا گرافيت) در دماهاي حدود 1200 درجه سانتي گراد است. در اين روش توليد گازهاي سمي كربن دار، وجود ناخالصي در محصول نهايي و همچنين هزينه هاي بالاي فرايند از اصلي ترين مشكلات محسوب ميگردد. در اين اختراع تلاش شده است تا مشكلات ذكر شده از طريق انجام يك عمليات حرارتي دو مرحله اي همراه با اضافه نمودن فروسيليس صورت پذيرد. فروسيليس علاوه بر آنكه قادر است به تنهايي باعث احياي اكسيدهاي روي و اهن گردد از طريق افزايش توليد فاز مايع مي تواند راندمان احياكنندگي كربن را به ميزان زيادي افزايش دهد. روش ابداعي باعث كاهش زمان و دماي حرارت دهي شده و بدين طريق استهلاك تجهيزات و هزينه هاي توليد را كاهش مي دهد. همچنين روي به دست آمده از خلوص بسيار بالايي برخوردار بوده است (بيش از 99%).
آنتيموان يكي از عناصر فلزي است كه در طبيعت عمدتا به صورت تركيب سولفيدي Sb2S3 (آستيبنايت) يافت مي شود. بيشترين كاربرد اين عنصر به شكل عنصر آلياژي براي عناصر قلع و سرب و همچنين صفحات سربي در باتري هاي سرب اسيد مي باشد. همچنين آنتيموان به دليل خاصيت استحكام بخشي آن در صنايع دفاعي به منظور توليد آلياژ گلوله و همچنين بدنه موشك ها، جت ها و برخي ديگر از تجهيزات مورد ساتفاده مي باشد به همين دليل از جمله فلزات استراتژيك محسوب مي شود كه تحريم هاي اخير تاثير زيادي بر ممانعت از ورود آن به كشور داشته است. در ايران معادن انتيموان در برخي از نقاط كشور از جمله نهبندان و تربت جام وجود دارد كه تا بحال يا به صورت خام صادر شده اند و يا بلااستفاده مانده اند. ما توانسته ايم فرايندي پايه ريزي نمائيم كه قادر است آنتيموان موجود در سنگ معدن آستيبنايتي را به روش هاي انحلالي استخراج نمايد. در اين فرايند ابتدا سنگ معدن خرد شده، سپس در محلولي قليايي با دماي 90 درجه سانتي گراد حل شده و پس از فيلتراسيون و بلورسازي، آنتيموان محلول، در سلول هاي الكتروليز و با اعمال جريان الكتريكي بر روي كاتد رسوب ميكند. در نهايت آنتيموان بدست آمده از سلول هاي الكتروليز در كوره ذوب شده و شمش ريزي مي گردد. خلوص انتيموان بدست آمده بيش از 99 درصد است و بالاتر از خلوص شمش هاي وارداتي موجود در بازار ايران مي باشد.
سیستم جداكننده قطعات الكترونیكی به صورت سالم از بردهای مدار چاپی
بردهاي مدار چاپي از رده خارج بخش قابل توجهي از زباله هاي الكترونيكي را در دنيا و ايران شامل مي شوند. اين زباله ها به دليل داشتن قلع و سرب از نظر زيست محيطي خطرناك محسوب مي شوند. با توجه به حجم بالاي بردهاي از رده خارج در ايران و عدم وجود روشي مناسب و زيست سازگار براي امحاء آنها، در اين تحقيق روشي مناسب براي بازيافت آنها و استحصال فلزات خطرناك همچون سرب و قلع پيشنهاد شده است. روشي كه به منظور استحصال فلزات قلع، سرب و روي استفاده شده است در دسته روش هاي الكتروشيميايي قرار ميگيرد و راندمان بالايي را ايجاد مي نمايد. اين روش در نهايت ۲ نوع پودر با تركيب آلياژ لحيم (تقريبا ۶۵٪ قلع و ۳۵ سرب) و مس با خلوص حدودا ۹۵٪ به دست مي دهد. ضمن اينكه قطعات روي بردها نيز در پايان به صورت سالم بازيابي و قابل استفاده مي باشند. در اين تحقيق در ابتدا بردهاي مدار چاپي از رده خارج در اسيد فلويوريك ۴۲٪ حاوي تيتانيوم، غوطه ور شده تا قلع و سرب آن حل شود. سپس محلول به دست آمده الكتروليز شده تا قلع و سرب حل شده بر روي كاتد رسوب نمايد. در گام بعد و به منظور رسوب مس در ابتدا پايه بردها خرد شده و در اسيد نيتريك حل مي شود. سپس نمك كلريد سديم به محلول اضافه شده تا نقره به صورت كلريد نقره رسوب نمايد. سپس محلول الكتروليز شده و مس بر روي كاتد رسوب مي كند.
موارد یافت شده: 5